خصوصیات ٬انواع آن و مواردی استفاده آن...!
ریگ موادیست که دانه های آن از غربال نمبر 4 گذشته بتواند و یا به عباره دیگر اندازه دانه های ریگ از 4.76ملی متر خردتر باشد معمولآ ذرات خردتر سلیکا در آنها مشاهده میگردد.
این مواد در کنار دریا ها و در بطن سیلبردها و جوی ها به اندازه های مختلف موجود میباشد، معمولآ دارای مخلوط کلی و جغل بوده که پس از تصفیه برای استفاده در کانکریت باید شسته شود. موادیکه اندازه دانه ها یا ذرات آن از 4.76 ملی متربزرگتر از 75ملی متر خردتر باشد بنام جغل یاد میگردد. جغل را میتوان به گونه طبیعی از دریا ها و دامنه ها و یا بصورت مصنوعی توسط ماشین شکننده سنگ بدست آورد. خواص ریگ و جغل که بالای کانکریت تاثیر دارد که در زیر نگاشته میشود :
·وجود آب در خلای درونی و بیرونی.
·درجه بندی دانه های ریگ و جغل.
·مقاومت در مقابل فشار و دوام در مقابل حالات جوی و جریان آب.
· درشتی، صافی و بافت (دانه های درشت جوش و بافت بهتر بوجود می آورد).
· پاک بودن ریگ و جغل از مواد مضره مانند اقسام ذغال، خاکستر و غیره.
.مرغوبیت ظاهری ریگ و جغل.
جغل طبیعی به گونه درست درجه بندی نشده و هم با گل و لای و خاک آلوده میباشد، مگر در صورت ناپاک بودن و غیر منظم بودن دانه های آن باید که پیش از استفاده در ساختمان های کانکریتی شسته و غربال شود تا که مواد پاک و با دانه های منظم حاصل گردد. برای دریافت بهتر جغل نقاط ذیل را باید در نظر داشته باشیم :
· موجودیت گرد و خاک در این مواد از پنج فیصد افزایش نیابد.
موجودیت گرد سنگ در جغل میده شده از دو فیصد افزایش نیافته زیرا که موجودیت زیاد گرد سنگ ایجاب میکند که آب زیاد در موقع آمیختن کانکریت استفاده شود تا که کانکریت قابلیت کار را بدست بیاورد بنابران استعمال زیاد آب از حد مجاز در کانکریت سبب کم شدن مقاومت آن میگردد.
جغل که در کانکریت استفاده میشود نظر به اندازه و ضخامت کانکریت فرق می داشته باشد و جغل باید بدون گرد خاک بوده و رخدار باشد ازجغل سنگ چونه نباید استفـــاده نمود جغل دریایی یا لشـــــــم هم برای کانکریت ریزی مناسب دیده نمیشود زیرا چسپش خوب ندارد.
درهنگام باریدن باران گردهای سنگ شکسته شده در زیر ذخیره جغل کرش تهنشین شده و یک قشر خاکی را در اطراف جغل تشکیل میدهد که استعمال چنین جغل در مخلوط کانکریت سبب کم شدن مقاومت کانکریت میشود، و در هنگام بدست آوردن جغل ماشینی کوشش شود که از طبقه بالای ذخیره مواد گرفته شود و در غیرآن مواد کرش با خاک آلوده شده باید قبل از استفاده شستشو گردد.
در صورت نبود گدام در ساحه ساختمان باید بالای ریگ و جغل که در ساحه تهیه میگردد روز یک الی دو بار آبدهی شود تا شعاع آفتاب سبب تخریب آن نگردد. وهم ریگ که به شکل طبیعی یافت میگردد پیش از بارگیری باید به ضخامت ده سانتی از روی ریگ ویا جغل دور انداخته شود زیرا تابش تشعشع آفتاب کیفیت آن را ازبین برده و کنار ذرات ریگ را تخریب مینماید.
ریگ که برای خشت کاری استعمال میشود نسبت به ریگ که برای سنگ کاری استعمال میشود میده تر باشد
برای کارهای معمولی معماری (برای کانکریت ریزی قشر اولی پلستر کاری یا چتکه ) ریگ باید از غربال 2x2mm بگذرد.و برای کار های هنگاف کاری و پلستر قشر دومی یا اولی باید از غربال 1x1mm بگذرد.
باید تمام ریگ ها قبل از استعمال باید خوب شستشو گردد و موجودیت الی% 6-4 فیصد خاک مجاز است.
جغل درشت دانه یا بزرگ دانه:
اگر اندازه جغل از 4.75 ملـــــی متر بزرگ باشـــــد آنرا جغل بزرگ دانه دار میگویند.بزرگترین اندازه جغل بزرگ، برای کانکریت بدون سیخ 75 ملی متر و برای آهنکانکریت 25 ملی تعین شده است.
ریگ و جغل باید به شکل خرمن یا کوت که قسمت پایین آن توسط خشت یا مواد دیگر جهت جلوگیری از ضایعات درنظرگرفته شده است نگهداری شود و همچنان جهت نگهداری از باد و جلو گیری از فضله حیوانات بالای کوت ریگ ویا جغل بته های خار، جنگل، برگ ویا تر پال انداخته شود .