زمانیکه مسیر سرک با استفاده از سروی های متعدد تعین گردید در قدم اول موانع که در مسیر سرک وجود دارد از بین برده میشود. موانع میتواند شامل کوه ها، تپه ها، خانه ها و غیره باشند. این موانع میتوانند بواسطه ماشین های سرکسازی از بین برده شوند. بعد از بین بردن موانع، پلچک ها و آبروهای که در مسیر سرک ضرورت بوده و سروی شده است ساخته میشود. بعد از انجام کارهای فوق طبقه تهدابی سرک یعنی بدنه خاکی سرک ساخته میشود، بدنه خاکی از کندنکاری و پرکاری که در مسیر سرک صورت میگیرد ساخته شده و یک سطح هموار میباشد. بعضاً اتفاق می افتد که خاک این سطح در بعضی قسمت ها دارای مقاومت کافی نمی باشد، درینصورت همان قسمت کندنکاری شده و سپس پر کاری و تپک کاری میشود، هرگاه عمق این کندنکاری زیاد باشد به شکل طبقه، طبقه پرکاری و تپک کاری میشود. چنین جاها را به اصطلاح سرکسازی Embankment مینامد. بالای این سطح ساخته شده آزمایش جهت دریافت فیصدی کمپکشن و سروی جهت همواری سطح صورت میگیرد هرگاه نتیجه این آزمایش ها مثبت بر آمد خوب در غیر آن سطح مذکور دوباره تپک کاری و هموار کاری میگردد.
بعد از بدنه خاکی طبقه دوم که بنام طبقه تحتانی فرعی یاد میشود اعمار میگردد. این طبقه با ضخامت که در دیزاین تثبیت شده است ساخته میشود. مواد این طبقه از Barrow Area آورده شده و توسط گریدر هموارکاری و توسط رولر تپک کاری میگردد. هرگاه ضخامت این طبقه از 20cm زیاد تر باشد به خاطر تپک کاری صحیح مواد در دو لایه انداخته میشود. بعد از نتیجه مثبت آزمایش و سروی این طبقه تکمیل میگردد.
طبقه سوم که بنام طبقه تحتانی یاد میگردد بالای طبقه تحتانی فرعی اعمار میگردد، مواد این طبقه به یک تناسب معین از جغل با اندازه های مختلف، ریگ و کلی(clay) توسط دستگاه ساخته میشود. معمولاً مواد این طبقه توسط پیور هموار میگردد.
طبقه آخری سرک که بنام طبقه سطحی سرک یاد میگردد میتواند کانکریت (concrete) و یا اسفالت کانکریت (asphalt concrete) باشد.
در حال حاضر کمپنی های سرکسازی در افغانستان به دلیل اقتصادی بودن و سرعت پیشرفت کار طبقه سطحی سرک را نظر به اهمیت آن DBST و یا اسفالت(ATB) انتخاب مینمایند.
قبل از ساختن طبقه سطحی سرک طبقه تحتانی همرای جاروب میخانیکی جاروب گردیده و با کمپریسور از گرد و غبار پاک میگردد. بعداً مخلوط قیر و کیروسین(Cut Back Asphalt) که بنام prime coat یاد میشود با یک spray rate معین به lit/m2 توسط spreader بالای طبقه تحتانی پاشیده میشود. این مخلوط چسپش را بین طبقه تحتانی و طبقه سطحی سرک بوجود میآورد و همچنان خلاء های که در طبقه تحتانی وجود دارد پر مینماید. حد اقل بعد از 24 ساعت از پاشیدن prime coat میتوانیم طبقه سطحی سرک را اعمار نماییم، هرگاه نظر به مشکلات ترافیکی نتوانیم prime coat را برای 24 ساعت حفاظت نماییم حد اقل بعد از 3 ساعت آنرا توسط ریگ میپوشانیم تا در اثر عبور و مرور ترافیک خراب نشده و خاصیت چسپندگی آن از بین نرود. این پوشانیدن prime coat را توسط ریگ بنام Blotting یا Blathering مینامد.
هرگاه prime coat توسط ریگ پوشانیده شده باشد قبل از اعمار طبقه سطحی سرک ریگ توسط جاروب میخانیکی جاروب و توسط کمپریسور از گرد و غبار پاک میگردد.
طبقه DBST دارای دو لایه بوده که یکی بنام Wearing Course و دیگری بنام Surface Course یاد میشود. این لایه ها توسط ماشین بنام SECMAIR انداخته میشود این ماشین دارای یک تانکر حاوی قیر و یک تیلر حاوی جغل که قبلاً توسط قیر پوشانیده شده است(coated aggregate) میباشد، طوریکه اولاً قیر با یک spray rate معین به lit/m2 و سپس جغل با یک spray rate معین به kg/m2 نظر به ضخامت طبقه سطحی سرک که قبلاً در نظر گرفته شده است هموار میگردد. در اثنای اعمارطبقه DBST قیر باید دارای درجه حرارت 150ċ باشد. درجه حرارت جغل مطرح نبوده و دارای درجه حرارت محیط میباشد. درجه حرارت هوای آزاد در ساحه که طبقه DBST اعمار میگردد نباید کمتر از 15ċ باشد زیرا قبل از اینکه جغل با قیر بصورت صحیح بچسپند قیر منجمد میگردد. بدین ملحوظ سرک های DBST در مناطق گرم نظر به مناطق سرد دارای نتیجه بهتر میباشد.
طبقه ATB نیز میتواند نظر به ضخامت دیزاین شده دارای دو و یا چندین لایه باشد. مواد این طبقه توسط دستگاه بنام Hot Mix Plant ساخته شده و به ساحه انتقال داده میشود و توسط پیور هموار میگردد در زمان هموار کاری اسفالت باید دارای درجه حرارت بین ċ 127 و ċ 150 باشد. هرگاه طبقه اسفالت در چندین لایه انداخته شود بخاطر بوجود آوردن چسپش بین لایه ها مخلوط از قیر و آب (Emulsified Asphalt) را میپاشند که این مواد بنام Tack Coat یاد میگردد.
طبقات DBST و یا ATB اولاً توسط رولر رابری و بعداً توسط رولر آهنی تپک کاری میگردد. بعد از نتیجه مثبت آزمایش و سروی سطح این طبقه خط اندازی(خطوط ترافیکی) گردیده ولوایح ترافیکی نصب گردیده و سرک آماده بهره برداری میگردد.