کانکریت ریزی در هوای سرد.
اثر یخ زدگی بر کانکریت تازه
کانکریت در دماهای بسیار پایین مقاومت بسیار کمی کسب میکند تا وقتی میزان اشباع بودن کانکریت در اثر عمل آبگیری به اندازه کافی کاهش نیافته باشد، لازم است که کانکریت تازه در برابر آثار ویرانگر یخ زدگی محافظت شود. کانکریت که حتی یک بار در سنین اولیه یخ زده باشد در مقایسه با کانکریت که یخ نزده باشد در برابر شرایط جوی از مقاومت کمتری برخوردار است و نیز آب بند نخواهد بود. استعداد آسیب پذیری کانکریت که در برابر یخ زدن محافظت نشده است خیلی بیشتر از کانکریت است که در برابر یخ زدن محافظت گشته و در ضمن از مقاومت فشاری کمتری هم برخوردار است.
حال هرگاه اقدامات احتیاطی لازم به کار بسته شود میتوان کانکریت ریزی را در سر تا سر ماه های زمستان با اطمینان خاطر انجام داد و با بکار بستن این تمهیدات هیچ کارگاهی تعطیل نخواهد شد.

بر اساس استاندارد بین المللی ACI۶۰۳ در کارهای کانکریتی هوای سرد به هوایی اطلاق می شود که بیش از سه روز متوالی شرایط زیر را داشته باشد.
۱. کانکریت ریزی در شرایط دمای بالاتر از ۵+ درجه سانتیگراد:
در این شرایط مهمترین مسئله آمادگی برای زمانی است که جبهه یخبندان محیط کارگاه را فرا میگیرد. در این حالت اگر گیرش سمنت صورت نگرفته باشد موجب یخ زدگی رطوبت داخلی کانکریت، افزایش حجم آب و نهایتا انبساط حجمی کانکریت و درز خوردگی آن میگردد.در زمانی که این احتمال وجود داشته باشد که چندین ساعت پس از کانکریت ریزی جبهه یخبندان فرا رسد باید از مواد ضد یخ که ترجیحا دارای ترکیبات زود گیر کننده هستند استفاده نمود.
استفاده از مواد زود گیر موجب تسریع در گیرش خمیر سمنت و مقاومت در برابر افزایش حجم یخ میگردد. نباید فراموش کرد که همواره دمای کانکریت ریخته شده با استفاده از امکانات متفاوت گرمایشی باید در نقطه ای بالای ۵+ درجه سانتیگراد حفظ گردد تا واکنش کیمیایی سمنت و آب ادامه یابد و مقاومت لازمه حاصل گردد.
۲. کانکریت ریزی در شرایط دمای زیر ۵+ درجه سانتیگراد:
موکدا توصیه میگردد در دمای کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد نباید کانکریت ریزی کرد مگر اینکه در تمام شرایط درجه حرارت کانکریت همواره بالاتر از ۵+ حفظ گردد.
توجه داشته باشید که با کانکریت ریزی در چنین شرایطی عمل هیدراسیون بسیار کند صورت میگیرد بطوریکه پس از یخ زدن آب در صفر درجه ، این واکنش متوقف میگردد. بنا بر این در زمان باز کردن قالب مشاهده میکنیم که کانکریت به راحتی خورد میشود به علت اینکه خمیر سمنت تشکیل نشده است.
باید کاملا توجه داشت که استفاده از ضد یخ تنها از یخ زدن رطوبت درونی کانکریت جلوگیری میکند. اگر کانکریت ریخته شده پس از عملیات کانکریت ریزی به حال خود رها شود، رطوبت درون آن یخ نمی زند اما چون دمای آن کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد است واکنش کیمیایی سمنت و آب بسیار بطی میشود و به همین خاطر کانکریت ضایع میگردد و دارای مقاومت خیلی کمی خواهد شد.
پس در زمستان در هر شرایطی باید پس از کانکریت ریزی نیت به عمل آوری کانکریت مبادرت ورزید نکته مهم دیگر اینکه چون هوای سرد نسبت به هوای گرم دارای رطوبت کمتری است کانکریت های ریخته شده در شرایط محیطی سرد به عمل آوری و مراقبت بیشتری نیازمند است.

حال برای اینکه بتوانیم در زمستان کانکریت ریزی مناسب و مطمئنی داشته باشیم بهتر است که نکات زیر را رعایت کنیم:
امید است با توجه و رعایت نکات ذکر شده هیچ گاه پروژه ای بر اثر سرما و یخ زدگی در زمستان تعطیل نگردد.
۱) میانگین دمای هوای شبانه روز کمتر از ۵+ درجه سانتیگراد باشد. (منظور از میانگین دمای هوای شبانه روز ، میانگین حداقل و حداکثر دما در طول ۲۴ ساعت میباشد.)
۲)در نیمی از ساعات شبانه روز دمای هوا از۱۰+ درجه سانتیگراد بالاتر نرود.
۳) استفاده از سمنت با مقاومت زودرس
۴) استفاده از ضد یخ مناسب
۵) سطوح قالب ها و سیخ ها را از یخ و برف بزدایید و در صورت لزوم آنها را گرم نمایید تا حداقل دمای ۲+ درجه سانتیگراد را داشته باشد.
۵) در درجه حرارت ۵+ و بالاتر پس از استفاده از مواد ضد یخ ، کانکریت را کاملا با استفاده از پوشاننده های مناسب (برزنت،نایلن،...) بپوشانید و محیط را گرم نگهدارید تا در شب هنگامی که هوای گرم فرا میرسد کانکریت دچار درز خوردگی نشود.
۶) در شرایط دمایی زیر ۵+ با گرم کردن سنگدانه ها، قالبها و آب(به ترتیب) دمای کانکریت را در حین کار بالای ۵+ درجه نگهداشته و سپس کانکریت را با پوشش مناسب گرم نگهدارید.
۷) مصالح مصرفی جهت ساخت کانکریت را در معرض وزش باد و هوای سرد قرار ندهید.
