وبلاگ رسمی سیول انجینر

این وبلاگ مربوط به صفحه فیسبوک سیول انجینر, اولین صفحه فیسبوک نشر معلومات انجینری در کشور میباشد

وبلاگ رسمی سیول انجینر

این وبلاگ مربوط به صفحه فیسبوک سیول انجینر, اولین صفحه فیسبوک نشر معلومات انجینری در کشور میباشد

سرک( Road) چیست؟

سرک( Road)

تعریف:

سرک عبارت از ساختمان انجینیری است که وسیله ارتباط ممالک، شهرها، ولسوالیها و قراء با یکدیگر بوده و برای مرفوع ساختن احتیاجات بشری ساخته شده و از آن در جهت حمل و نقل انسانها، اشیاء و حیوانات از یک منطقه به منطقه دیگر استفاده میشود.

 

اهمیت وارزش سرک:

انتقالات (Transportation) برای رشد و ترقی یک جامعه عنصر حتمی و ضروری است. بدون انتقال مواد خام، اشیای تولیدی و وسایل تخنیکی، یک کشور نا توان اند تا رشد اقتصادی اش را افزایش دهند. کشور های با ترانسپورتیشن پیشرفته مثل ایالات متحده آمریکا، کانادا  جاپان و غیره اکنون پیش آهنگان صنعت و تجارت هستند. وسیله های ترانسپورتیشن عبارت اند ازسرکها(Road Way) ، خطوط آهن(Rail Way)،  راه های آبی(Water Way) ، خطوط هوایی(Air Way) و پایپ لاین ها(Pipe Lines) که  معمول ترین وسیله ترانسپورتیشن سرک ها اند. موجودیت سرکهای خوب نقش عمده را در جهت انکشاف اوضاع اقتصادی، صنعتی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی یک کشور ایفا مینماید. در موجودیت سرکهای خوب مردم قادر اند تا به آرامی از یکجا به جای دیگر سفر نمایند، اموال خود را با زودترین فرصت و کمترین قیمت به جای مورد ضرورت انتقال دهند، دهقانان محصولات زراعتی خود را به وقت معینه به شهرها برسانند، مردم که دور از شهرها زندگی میکنند از امتیازات و سهولت های شهری برخوردار گردند و ده ها سهولت دیگر برای مردم ایجاد میشوند. بالاخره میتوان گفت که موجودیت سرکها در یک مملکت باعث نزدیک شدن روابط بین مردم گردیده و میتواند با استفاده از آن اکثر مشکلات خویش را حل نمایند.

     فن سرکسازی برای  اولین بار در روم اختراع  گردید و مردم  روم در سرکسازی  مهارت خاص داشته اند وقتیکه عراده جات با سرعت زیاد در فصل خشک بالای سرکهای خاکی عبور می نمود گرد و غبار بسیار زیاد بالای سرکهای خاکی تولید میشد و هم  در اوقات بارنده گی باعث گل ولای شده  ودر انتقالات  ترافیک سکتگی  رخ میداد  پس به مرور زمان مردم در جستجو شد ند تا سرکهای را که سطح سخت و محکم داشته باشند اعمار نمایند که در نتیجه سرکهای قیری (Bituminous Road)  وسرکهای  کانکریتی (Concrete Road) اختراع  شد که  امروز وسعت بیشتر یافته است  .

 

سرک ها و اقسام آن:

سرک رابهترین وسیله وزمینه ساز حمل وانتقالات اموال ، اجناس ، عراده جات ، افراد وامثالهم به بهترین وجه چه ازنگاه اقتصادی ، اجتماعی وفرهنگی میتوان دانست که در حیات کلی روند سهولت سازی و رشد وپیشرفت یک جامعه میتواند نقش خیلی مهم وبر جسته را ایفا نمایید .

سرک ها ازنقطه نظر موقعیت و اهداف به چهار بخش ذیل تقسیم بندی میشود.

  • سرک های ملی National Highway
  • سرک های ولایتی State Highway
  • سرک های ولسوالی District Roads
  • سرک های قریه جات Village Roads

سرک های ملی :National Highway

عبارت از سرک های اند که کشور را طولأ و عرضأ با پایتخت و همچنان کشور را با ممالک همسایه وصل نماید که دارای چند ین خطوط رفت و آمد بوده که هر خط آن حد اقل 8m عرض داشته وShoulder (شانه ها)  آن حد اقل 2m عرض داشته باشد واین نوع سرک ها نیز با تزینات مکمل ترافیکی وکشوری مجهز میباشد.

سرک های ولایتی: State Highway

سرک های است که شهر های بزرگ رابا یکدیگر و نیز شهر های بزرگ را با سرک های ملی وصل میکند این نوع سرک ها که اکثرأ دولینه بوده وتمام قوانین ومقررات انجنیری وترافیکی مراعات میشود و عرض مجموعی  میباشد.12m این سرک ها

District Roads سرک های ولسوالی

نوع سرک های است که شهر های کوچک را با یکدیگر و شهر های کوچک را با شهر های بزرگ وصل میکند و این نوع سرک ها به دو بخش تقسیم بندی میشود .


v    سرک های اساسی ولسوالیMajor District Roads

سرک هایست که مشابه به سرک های ولایتی بوده ودارای عرض 9m  میباشد که در مناطق کوهستانی عرض این نوع سرک ها به 4.75m تقلیل میابد.

 

v    سرک های فرعی ولسوالی Sub District Roads

سرک هایست که دارای عرض 7.5m الی 9m بوده که درمناطق کوهستانی عرض آن به 4.75m تقلیل میابد.

:Village Roads سرک های قریه جات

سرک هایست که قریه جات را با هم وصل میکند و معمولأ دارای یک لین با عرض مجموعی  7.5m میباشد ودرصورت عبور ازمناطق کوهستانی عرض آن به 4m تقلیل میابد

 

1.1         سیستم نمره گذاری سرک ها (Road Numbering System):

 

تا فعلآ در افغانستان کدام سیستم که نشان دهنده نمبر سرک ها باشد، معرفی نگردیده است. مشاورین یک سیستم که در ذیل شرح داده شده است معرفی کرده اند:

 

1.1.1      شاهراه های منطقوی (Regional highways):

دارای پسوند (RH) بوده و دارای نمبر دو رقمی میباشد که بخش های آن از 01 شروع الی 99 ختم میگردد. گروپ مشاورین سرک حلقوی را را به چهار بخش کابل، کندهار، هرات و مزارشریف که به ترتیب دارای نمبر های 01 الی 04 میباشد.

1.1.2      شاهراه های ملی (National Highways):

دارای پسوند (NH) بوده و دارای دو نمبر دورقمی میباشد که بخش های آن از 01 شروع و الی 99 ختم میگردد. تا فعلا" کمتر از پنجاه شاهراهای ملی در افغانستان موجود است که همین نمره گذاری دو رقمی آنرا کفایت میکند. طور مثال شاهراه ملی بگرامی- جلال آباد میتواند دارای نمبر 01 باشد که چنین نمره گذاری اهمیت منطقه را نیز معلوم میکند. شاهراه های ملی نظر به نزدیک ترین شهر بزرگ نمره گذاری میشود. شاهراه های ملی نزدیک به کابل، کندهار، هرات و مزارشریف هر کدام به ترتیب از 01 الی 19، 30 الی39 و 40 الی 49 نمره گذاری شده اند.

1.1.3      سرک های ولایتی (Provincial Roads):

عبارت از سرک های اند که دارای پسوند (PR) و دارای نمبر چهار رقمی که دو رقم آن نشان دهنده کود ولایتی (کود منطقوی) و دو رقم دیگر آن نشان دهنده بخش های سرک ولایتی را نشان داده که از01 شروع و الی 99 ختم میگردد. مثلآ نمره گذاری سرک ایبک – دره صوف در سمنگان ( PR 1503 ) میباشد. که 15 آن نشان دهنده

کود ولایتی سمنگان یا ( کود منطقوی) و 03 آن نمبرسرک  بخش ایبک – دره صوف میباشد.

1.1.4      سرک های دهاتی (Rural Roads) :

عبارت از سرک های اند که دارای پسوند (R) و نمبر چهار رقمی مانند نمره گذاری ولایتی میباشد. که دو رقم آن برای نشان دادن کود ولایتی و دورقم دیگر آن نشان دهنده بخش سرک های دهاتی بوده که از 01 شروع الی 99 ختم میگردد. مثلآ سرک دهاتی به اساس نمبر در سمنگان ( R 1503 ) میباشد که فرق عمده آن در حروف میباشد.

طول "کیلومتر"

صنف بندی شاهراه ها

3227 کیلومتر

Regional Highways             شاهراه های منطقوی

4906 کیلومتر

National Highwaysشاهراه های ملی                  

9656 کیلومتر

Provincial Roads                         سرک های ولایتی

(تخمینی)  17000 کیلومتر

Rural Roads                                سرک های دهاتی

34789 کیلومتر

مجموعه عمومی

 

 

طول (کیلومتر)

ختم

شروع

نمبر شاهراه

483

کندهار

کابل

01RH

564

هرات

کندهار

02RH

747

مزارشریف

هرات

03RH

407

کابل

مزارشریف

04RH

224

تورخم

کابل

05RH

104

سپین بولدک

کندهار

06RH

223

زرنج

دلارام

07RH

124

اسلام قلعه

هرات

08RH

119

تورغندی

هرات

09RH

37

آقینه

اندخوی

10RH

57

حیرتان

نایب آباد

11RH

138

شیرخان بندر

پل خمری

12RH

3227

 

 

مجموعه

 

 

طول (کیلومتر)

ختم

شروع

نمبر شاهراه

130

اسمار

جلال آباد

NH 01

67

نورستان

جلال آباد

NH 02

175

جلال آباد ( از گندمک)

کابل

NH 03

105

سروبی از طریق کوهستان

جبل سراج

NH 04

248

یکاولنگ (از بامیان)

چاریکار

NH 05

855

هرات (از پنجاب چغچران)

میدان شهر

NH 06

209

دوشی

حصه اول بهسود

NH 07

297

غلام خان (پل علم، گردیز، خوست)

کابل

NH 08

58

( RH 01) خوشی

سید آباد

NH 09

86

گردیز (زرمت)

غزنی

NH 10

116

گردیز ( شرن)

غزنی

NH 11

7

گوربز

متن

NH 12

468

NH ( شاهراه  شرق - غرب از ترینکوت)

کندهار

NH 20

268

خانشین

گرشک

NH 21

362

گارد اولنگ

دلارام

NH 22

203

فراه رود ( ازطریق فراه)

دلارام

NH 31

324

چغچران

شبرغان

NH 40

362

مزارشریف

پنجاب

NH 41

104

کندز

خلم

NH 42

365

اشکاشم  

کندز

NH 43

97

ینگی قلعه

تالقان

NH 44

4906

 

 

مجموعه

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.