فیصدی میل طولی سرک (Road’s Gradient)
میل طولی سرک عبارت از سر نشیبی یا تندی سرک است که بطرف بالا و یا بطرف پایین تشکیل میشود. این میل طولی در اراضی هموار کم و در اراضی کوهستانی زیاد میباشد. چک و کنترول میل طولی سرک موضوع مهم است که باید انجنیر تطبیق کننده سرک به آن متوجه و آنرا کنترول نماید، بخاطریکه اگر میل طولی سرک (Gradient) کنترول نشود و از حد مجاز تجاوز کند در اینصورت موترها نمیتوانند به چنین تندی سرک، بالا شوند.
برای سرکهای درجه سوم دهاتی (Tertiary Rural Roads) میل طولی اعظمی تا (15%) سفارش گریده است مگر خوبتر است این میل بین (10%) و (15%) تعین گردد. نقطه مهم دیگر در این مورد این است اگر طول سرک به میل (10%) از (500) متر زیاد میشود در اینصورت باید گولایی افقی (Horizontal Curve) در نظر گرفته شود و اگر طول سرک به میل (15%) از 300 متر زیاد میشود در اینصورت بعد از 300 متر این طول زیاد نشود بلکی گولایی افقی در نظر گرفته شود بخاطریکه اگر میل (10%) هم باشد مگر طول این ساحه سینه کش از 300 متر زیاد دوام پیدا کند در صورت موتر گرم و توانایی خودرا از دست میدهد و در نتیجه ایستاد و بطرف پایین غیر اختیاری و غیر کنترولی حرکت و باعث چپه شدن آن میشود. اعمار سرک به شکل مستقیم و به طول زیاد در اراضی میلان دار، مربوط میل طولی سرک میشود. به عبارت دیگر اگر طول سرک در 30 متر طول خود به میل اعظمی که (15%) است برسد در این صورت حتمی است که بعد از 30 متر طول گولایی افقی در نظرگرفته شود و همین علت است که در اراضی تند و کوهستانی بعد از رسیدن به میل طولی اعظمی ، دفعتا به مسیر سرک دوران داده میشود و بخاطر عبور از چنین اراضی چندین گولایی افقی باید ساخته شود و این کار هم در مرحله دیزاین و هم در مرحله تطبیق باید توسط انجنیر مربوطه در نظرگرفته و کنترول گردد.
» فورمول بدست آوردن فیصدی میل سرک:
ارتفاع نقطه بلند (P1) منفی ارتفاع نقطه پایین (P2) تقسیم به فاصله افقی (L) بین این دو نقاط و ضرب در (100) مساوی به فیصدی میل بین همان دو نقاط میشود.
(P1-P2/L*100)
مثال: در مسیر سرک ارتفاع نقطه اول (P1=1202m) و ارتفاع نقطه دوم (P2=1200m) است در صورتیکه فاصله افقی بین این دو نقطه (L=30) است، فیصدی میل طولی این سرک (S) را در یابید.
حل: (S=P1-P2/L*100=1200-1202/30*100 =6.66% )
